Как да се подготвите за онлайн интервю: Наръчник и съвети

Време за четене: минути
Online-interview-blog-1

В резултат на световната пандемия все повече работодатели предпочитат да интервюират своите кандидати през Skype или Zoom – и това е напълно разбираемо. Но каква е уловката? Онлайн интервютата имат доста сходни неща със срещите на живо, но едновременно с това са много различни от тях.

От Blue Lynx събрахме няколко съвета “от кухнята”, които да ви помогнат в целия процес на подготовка – от избора на помещението до това как да изглеждате добре пред камера.

Настанете се удобно…

ОК ли е да си поискате онлайн интервю?

Както вече споменахме, скорошните световни събития значително промениха начина, по който живеем и общуваме. В тези пост-пандемични времена, немалък брой хора все още се притесняват да се срещат лице в лице с множество други хора. Ако вече имате насрочено интервю на живо, но предпочитате да избегнете близък контакт, е напълно разбираемо да помолите за онлайн среща.

Най-добрият начин да поискате онлайн интервю, е като се свържете с рекрутъра или мениджъра по наемане на персонал, с когото сте в контакт. Изпратете учтив имейл с конкретни причини защо искате да се срещнете дигитално. Споменете последиците от пандемията и уверете човека отсреща, че това не е опит да повлияете на неговото крайно решение. Демонстрирайте проактивност, като предложите онлайн платформа, по която да се проведе интервюто.

Ето един шаблон, който може да персонализирате според ситуацията:

Уважаеми (Име на рекрутъра),

Пиша Ви този имейл относно моето предстоящо интервю, насрочено за (дата и час).

На първо място, бих желал/а да споделя радостта си, че продължавам напред в процеса по подбор – благодаря Ви за предоставената възможност да обсъдим ролята на (работна позиция).

Обръщам се към Вас с молба за дистанционно провеждане на интервюто, във връзка с притесненията ми относно COVID-19 и условията на пост-пандемичната обстановка. Предложението ми е да организираме дигитална среща в (име на платформа), тъй като платформата е удобна и подходяща за случая.

Разбира се, може да използваме всеки друг дигитален канал по Ваш избор.

Надявам се, че заедно ще намерим решение, което да удовлетворява и двете страни.

Пожелавам Ви успешен ден,
(Име)

Какво да направите преди срещата?

#1: Изберете правилното място

Обстановката е едно от най-важните неща, за които трябва да се погрижите преди видео интервю. Изберете помещение, в което можете да контролирате шума като тиха стая без много мебели. Намерете място с неутрален фон и премахнете всички предмети, които може да изглеждат непрофесионално. Запомнете – човекът, с когото говорите, трябва да бъде фокусиран върху вас, а не върху плакатите на рокзвезди зад стола ви. 🙂

Бонус съвет: Ако нямате достъп до подходящо помещение, винаги може да използвате виртуален фон. Видео платформите предлагат десетки безплатни опции – от класическия “blur” ефект, до красиви морски пейзажи. И все пак, нашият съвет е да заложите на неутрален фон, който не би разсейвал вниманието от образа ви.

#2: Осигурете добро осветление

По време на видео интервю, лицето ви трябва да е добре осветено и да е лесно забележимо. Представете се в добра светлина (буквално!), като седнете пред естествен източник на такава. Избягвайте сенките по лицето си и не сядайте до прозорец, който осветява само част от него. Фронталната светлина подчертава равномерно кожата и чертите ви, като им придава здрав вид. Ако не можете да осигурите естествен източник, поставете лампа зад лаптопа си и се уверете, че светлината е мека и осветява добре лицето ви.

Бонус съвет: Експериментирайте с различни видове осветление и изпробвайте резултата пред камера. Когато сте удовлетворени от това, което виждате, може да продължите нататък. Когато сте доволни от резултатите, е добре да започнете да снимате.

#3: Подгответе техниката си

Онлайн интервютата обикновено се провеждат по достъпни за потребителите платформи, като Zoom, Skype или Google Hangouts. Проверете в информацията за интервюто коя видео услуга/платформа ще използвате. Може да се наложи да създадете акаунт или да изтеглите допълнителен софтуер. Проведете тест-разговор с приятел или близък, за да настроите качеството на аудиото и видеото. Уверете се, че интернет връзката ви е стабилна и че всичко работи гладко.

Бонус съвет: Когато става въпрос за техника, винаги е добре да имате план “Б” – бъдете в готовност да се прехвърлите на друго устройство, в случай на проблем с техниката или връзката.

#4: Направете проучване

Може би най-важният съвет от всички – проучете компанията, за която кандидатствате. Посетете корпоративния сайт и научете повече за продуктите и услугите, които се предлагат. Прочетете повече за мисията на компанията и вижте дали кореспондира с вашите ценности. Подгответе си отговори на най-често задаваните въпроси по време на интервю, включително и опорни точки, които отговарят на длъжностната характеристика. Помислете за въпроси, които искате да зададете на интервюиращия и ги запишете. Запомнете – онлайн интервюто все пак си е интервю за работа.

Бонус съвет: Ако имате допълнителна нужда от помощ с документите за кандидатстване, прочетете How To Create a Winning CV.

Какво да правите в деня на интервюто?

#1: Правилното облекло води до успех

Облеклото за видео интервю е също толкова важно, колкото за това на живо. Облечете се по начин, който ви кара да се чувствате като професионалист, но едновременно с това удобно. Дори ако интервюиращият не може да види долната половина на тялото ви, бъдете изцяло облечени, за да избегнете неловки ситуации. Избягвайте шарките и прекалено ярките цветове – те могат да разсеят интервюиращия. Изберете неутрални тонове като синьо, сиво, бежово и заложете на изчистен цветен акцент.

Бонус съвет: Отворете сайта на компанията и потърсете снимки на екипа. Те ще ви дадат насока как да се облечете в стил, който ще подхожда на фирмата. 

#2: Тествайте, тествайте, тествайте

Преди началото на интервюто, направете финална проверка на всичко, което може да се обърка в последната минута. Тествайте слушалките, качеството на видеото и интернет връзката. Уверете се, че светлината е подходяща и облеклото ви изглежда добре.

Бонус съвет: Повечето платформи за видео разговори показват визуализация на връзката преди да се присъедините към разговора. Използвайте тази функция, за да коригирате проблеми с фона или външния си вид преди среща.

#3: Дръжте се професионално

По време на интервюто се дръжте възможно най-естествено и се отнасяйте към разговора като към среща на живо. Гледайте директно в камерата, за да има усещане за “разговор очи в очи” с интервюиращия. Избягвайте да гледате към прозореца с образа си. Опитайте се да забравите, че има камера, която ви записва и се фокусирайте върху разговора.

Бонус съвет : Слушайте внимателно и общувайте с интервюиращия. Не забравяйте да се усмихвате и да кимате – приятелското отношение не остава незабелязано.

#4: Изпратете благодарствен имейл

За да оставите трайно впечатление, изпратете благодарствен имейл след срещата. Напишете учтиво обръщение и изразете своята благодарност за отделеното време. Изпращането на такъв имейл обикновено се цени високо и е знак за проактивност и професионализъм. Освен това изпращането на имейл след срещата е още един шанс да демонстрирате вашите soft skills.

Бонус съвет : Прочетете нашата статия за Thank you letter и се вдъхновете от темплейта, който сме ви подготвили.

Вече сте напълно готови за вашето следващо интервю. Заредете се с настроение, следвайте нашите съвети и… не забравяйте да се забавлявате. 🙂