Как да напишете добро CV: Съвети + Шаблон

Време за четене: минути
is-your-cv-good-blog-1

Всички сме чували истории как мениджъри изхвърлят CV-та на кандидати директно в кошчето без дори да ги погледнат. Мисълта, че един документ може да определи бъдещата ни кариера, звучи наистина плашещо, но вместо да се демотивирате, трябва да се постараете да създадете възможно най-добрата му версия.

Когато кандидаствате за работа през платформата на Blue Lynx, трябва да прикачите CV-то си като .doc или .pdf файл. След като минете през регистрационния процес, отдел Админ ще получат автобиографията ви. Ако колегите ни получаваха по една стотинка на всеки въпрос “Достатъчно добро ли е CV-то ми?”, вече щяха да са богати. 

В тази статия ще се постараем да отговорим на този и други въпроси, които може да възникнат по време на кандидатстване. Но преди да се заемем с тези отговори, първо трябва да имате CV. Ако все още не сте си направили, сега е моментът.

Платформи за създаване на CV

Ако предпочитате да използвате шаблон, различен от този на Microsoft, имаме няколко предложения:

1. Enhancv (English)

В Enhancv получавате 7-дневен безплатен пробен период и опцията за отложено плащане. Освен това, уебсайтът им е удобен за ползване и пълен с полезни съвети. 

2. CVster (Dutch)

Безплатният акаунт тук ви позволява да създадете CV и да го споделите онлайн. Платените версии ви дават повече опции, както и достъп до повече функции и темплейти.

3. Canva 

Canvа е страхотен инструмент, който работи на принципа drag-and-drop. Създаването на акаунт е безплатно и след като го направите, може да изберете дизайн по ваш избор. Независимо дали искате по-корпоративно или по-креативно CV, в Canva ще намерите разнообразие от модули, шаблони и изображения.

Нужно ли е задължително да изглежда добре?

Добавянето на цвят, текстови акценти и изображения, зависи изцяло от вас. Освен ако не кандидатствате за позиция в креативната сфера, вашето CV няма да бъде оценявано по дизайна. Мислете за CV-то си като за средство да изразите себе си и своята персонална идентичност.

Ако искате бързо и лесно решение, което да покрива основните изисквания, може да изтеглите нашия безплатен шаблон за CV.

Често задавани въпроси

Важно ли е CV-то?

Добре написаната автобиография понякога е единственият шанс да впечатлите потенциален работодател и е основният инструмент, чрез който да си осигурите така желаното интервю. Ето защо е толкова важно да бъде изцяло съобразена с позицията, за която кандидатствате.

Какво трябва да включва?

На първо място, тя трябва да включва вашето име, контакти, последния ви трудов опит и друга релевантна информация. В случай, че кандидатствате за работа в креативната индустрия, демонстрирайте уменията си в дизайна на своето CV. Ако пък сте се насочили към финансова позиция, добре структурираното и точно съдържание е от по-голямо значение. 

Добра практика е да включите препоръки, хобита и други персонални качества, които ви отличават от останалите кандидати. Доброволческият опит също е изключително ценен за международните компании, затова не се колебайте да го включите към CV-то.

В какъв формат трябва да е CV-то?

Това зависи от изискванията на работодателя или рекрутмънт агенцията, с която работите. Най-често срещаните формати за автобиография са .pdf и .doc. Уверете се какъв е изискваният формат, защото така ще демонстрирате внимание към детайла, а работодателите харесват това.

Трябва ли CV-то да е една страница?

Често се спори, че CV-то е документ с голям формат, който включва целия ви опит на едно място, а автобиографията е сбит формат, който е за специфична позиция. CV-то е най-използвано в Европа, докато в САЩ е автобиографията, но тези два термина често са взаимозаменими.

Като рекрутмънт агенция през нас минават стотици CV-та – от документи, дълги една страница, до цели 11 страници. Нашият съвет е да представите информацията възможно най-кратко, точно и ясно, за да спестите време на човека, който я чете.

Добре ли е да имам портфолио?

Ако имате статии, публикации и проекти, на които искате да наблегнете, направете си онлайн портфолио и го изпратете като линк. Ще спестите много време на рекрутърите и на работодателите. Може да разкажете повече за проектите си в мотивационно писмо.

И един съвет, който даваме на кандидати за sales позиции: не се опитвайте да получите работата с автобиографията си, точно както не се опитвате да сключите сделка с cold call.

Как да наблегна на уменията си?

Надяваме се, че имате много постижения, за които да говорите по време на интервюто. Но те трябва да имат и определно място във вашето CV. Авторът 

Lazslo Bock предлага следното оформление: 

Accomplishment ➡ A measurable result How You Did It 

Постижение Измерим резултат ➡ Как го направихте 

Ето пример:

Увеличих приходите от продажби [постижение] с 2% [измерим резултат] чрез усъвършенстване на моя сценарий за cold call [как го направихте].

В някои индустрии успехът на работата е трудноизмерим. Все пак може да намерите начин да измерите вашите успехи чрез брой потенциални клиенти, кликания, трафикът, който водите към сайта, т.н.

Винаги е по-трудно да наблегнете на успехите си, след като е минало време. Затова ви препоръчваме да записвате вашите постижения всеки месец. Следете прогреса на проектите, върху които работите, както и на личния ви принос. Това ще направи писането на CV много по-лесно.

А препоръките?

В някои държави препоръките от работодател са нормална практика. У нас не е нужно да ги прикачвате към автобиографията си, но може да добавите текст към CV-то: “Препоръки ще бъдат предоставени при запитване”. 

И така, как да разберете дали CV-то ви е достатъчно добро?

Следващият път, когато си зададете този въпрос, погледнете този списък:

☐ Вашето CV съдържа цялата важна информация (лична и контактна информация, трудов опит и образование)

☐  Има добра структура и всеки раздел е отделен от другите

☐ Не включва информация, която може да е видяна/разбрана като слаба страна (например: лоши оценки на изпити в училище/университет)

☐ Не е прекалено дълго – една или две страници са достатъчни

☐ Съдържа вашите постижения, подкрепени с измерими резултати

☐ Приятел или колега са го разгледали и са ви дали положителна обратна връзка

☐ Няма пунктуациони и граматични грешки (това е важно)

☐ В правилния формат е

Ако сте отметнали всички твърдения, няма за какво да се тревожите. А ние ви пожелаваме успех в търсенето на работа! 🙂