Слонът в стаята: Как да преговаряте за по-висока заплата

Време за четене: минути
Salary-Negotiation-Blog-1

Много хора определят преговорите за заплата като един от най-трудните етапи от процеса по кандидатстване за работа. Независимо дали се стигне до обсъждане на заплащането в последния етап на интервюто, или в предварителен разговор, темата често е считана за деликатна, неудобна или дори табу.

Говоренето за пари в професионална среда действително може да бъде трудна задача, поради менталните бариери, които възникват. Това обаче не трябва да ви притеснява, тъй като в тази статия сме ви приготвили няколко съвета, които да ви помогнат да намерите най-добрия подход за преговори за заплата.

Защо ме питат за ориентировъчна сума?

Въпросът “Какви са вашите очаквания за заплата?” е съвсем очакван по време на интервю. Неговата цел не е да ви затрудни или “хване” в грешка, а да отговори на следното:

  • Разполагат ли с необходимия бюджет, за да ви наемат?
  • Как сами оценявате себе си и възможностите си?

Трябва ли да спомена заплатата и в кой момент да го направя?

Основно правило – повдигнете темата за заплата по време на интервю само ако ви попитат. Ако поемете сами инициативата да попитате за заплатата, може да оставите лошо впечатление. Разбира се, ако вече сте стигнали до последния етап на интервюиране и работодателят още не е засегнал заплащането, направете го вие.

Ако кандидатствате чрез рекрутмънт агенция, част от работата на рекрутъра е да определи вашите очаквания за заплата още преди провеждането на интервютата. Рекрутърите са наясно и с бюджета на своите клиенти, затова могат още в ранен етап да преценят дали очакванията на двете страни съвпадат. 

Тактики за договаряне на по-висока заплата

Що се отнася до преговорите за заплата, на първо място е важно да сте наясно с разликата между брутно и нетно заплащане. Бруто – това е вашата заплата преди всякакви данъци и удръжки. Нето – това е реалната сума, която получавате на края на месеца. 

Ето няколко тактики, които да предприемете, за да се подготвите за преговори:

1. Направете анализ на пазара

Използвайте всички налични ресурси, които намерите, за да сравните вашите предпочитания за заплата с настоящия пазар.

Намерете информация за заплащането на ролите в индустрията, в която кандидатствате. Имайте предвид, че заплатите варират и от местоположението. Може да използвате и функцията за търсене на заплата в Glassdoor

Друг начин да проучите пазара е чрез проучване в LinkedIn – свържете се с хора със сходна позиция на вашата и ги попитайте каква заплата отговаря адекватно на настоящата им роля. Не задавайте въпроса директно, а ги помолете за ориентир и съвет.

2. Запознайте се с позицията

Не е лесно да сложите цена на вашите умения и време, особено когато не знаете достатъчно за позицията. Преди да преговаряте за заплата, бъдете наясно какви задължения включва ролята и какво се очаква от вас. Не забравяйте да вземете предвид колко години опит имате зад гърба си – това е добра опорна точка, когато обсъждате заплатата.

3. Не бъдете арогантни

Преди всичко, съветваме ви да не повдигате темата за заплата още на първото интервю. По-подходящ момент да го направите е в края на процеса, по време на финалното интервю – дотогава вече ще сте изградили връзка с интервюиращите и ще сте запознати с тяхната политика. 

Някои кандидати се водят от убеждението, че ако се стремят по-нависоко, това ще им даде добра стартова основна заплата. Истината е, че не всеки кандидат умее да води преговори, а прекаленото изхвърляне не прави добро впечатление. Бъдете реалисти и си “напишете домашното” – в противен случай, рискувате да намалите шансовете си да ви наемат.

Може ли рекрутър да договори по-добра заплата?

Ако не сте добри в преговорите, най-добре се доверете на експертите. Ако кандидатствате за работа през рекрутмънт агенция като Blue Lynx, ще получите подкрепа през целия процес на интервюиране.

Рекрутърите обикновено знаят бюджета на техните клиенти за всяка една позиция. Ако са наясно с очакванията ви, ще могат да преговарят с компанията във ваша полза. За да спестите време и на двете страни, е добре да обсъдите финансовите очаквания още в началото.

Ами ако заплатата е публикувана, но не е задоволителна?

Повечето компании не публикуват заплатата в обявите си за работа, но все пак може да попаднете на позиция, в която има посочен диапазон или дори точен размер на заплащане Обикновено това е знак, че няма големи изгледи за преговори и промени.

В случай, че посочената сумата е по-ниска от желаната от вас, имате две опции: да направите компромис или да се опитате да преговаряте. Някои кандидат правят компромис със заплатата за сметка на други предимства (social benefits).

Ако все пак решите да преговаряте, имайте предвид че всичко зависи от гъвкавостта в бюджета на компанията и доколко търсят професионалисти като вас. В повечето случаи, няма как да знаете първото. Въпреки това, трябва да знаете стойността на вашите опит и умения: за какво ниво кандидатствате (junior/mid/senior); каква е конкуренцията; покривате ли всички изисквания за ролята и т.н.

Има ли правилен отговор на въпросa за заплата?

Ето един примерен отговор на въпроса “Какви са вашите очаквания за заплата?”:

“Отворен/а съм да приема предложението Ви, тъй като вероятно вече имате определен бюджет за тази позиция. Въпреки това, бих искал/а да взема информирано решение, базирано и на средното заплащане за подобни роли в индустрията в *конкретен град*, както и на моите умения, с които ще допринеса за успеха на екипа.. Бих се чувствал/а комфортно да приема оферта между *диапазон на заплата*.”